Egy kupameccs belülről

Akit az angol egyszerűen „ballboy”-nak („labdafiúnak”) – vagy újabban „ballgirl”-nek, azaz „labdalánynak” nevez –, őt magyarul „labdaszedőgyereknek” hívjuk, igazán trendi módon, de évtizedek óta nemileg semleges megoldással. Az elnevezés azokra a 12 év körüli srácokra (és ritkán lányokra) vonatkozik, akik a mérkőzésen visszadobják az oldal- vagy alapvonalon túlra guruló, pattanó labdát, illetve a tartaléklabdát bedobják helyette, amíg egy társuk elszalad érte. Az angol elnevezés amúgy a futballnál is régebb etikettel büszkélkedő teniszből való, Wimbledonban például a kezdetektől ugyanannak az árvaháznak a gyermekei a labdaszedők, a magyar futballhagyományban pedig a serdülő- (úttörő-) csapat arra érdemes játékosait érte a megtiszteltetés, hogy „labdát szedhetnek” a nagyok meccsén.

A Békéscsaba 1912 Előre hagyományai és szokásai szerint a labdaszedők feladatait rendre a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia növendékei végzik, és így volt ez 2022. február 9-én, a Gyirmót FC Győr elleni MOL Magyar Kupa mérkőzésen is. Higgyék el, nem is olyan egyszerű feladat ez, mint amilyennek látszik. Kilencven vagy adott esetben százhúsz percen keresztül éberen figyelni kell, be kell tartani minden szabályt és előírást, protokollt, a forgatókönyv szerint szükséges bevonulni, elhelyezkedni, a lehető leggyorsabban kell reagálni, hogy a játék folyamatossága megmaradjon és persze az sem mindegy ki-hova áll (nehogy eltakarjanak egy-egy kötelezően kihelyezett táblát, molinót), erre külön is figyelni szükséges. Első csapatunk legutolsó hazai mérkőzésén Balog Zsolt neveltjei, a Békéscsaba 1912 Előre Sportegyesület U15-ös csapatának tagjai látták el a labdaszedők feladatait és természetesen segédkeztek a mérkőzés utáni elpakolásban, úgyhogy igazán precízen, mintaszerűen dolgoztak.

Bízunk benne, hogy egy-egy hasonló sikerben való bármilyen apró részvétel és az, hogy közvetlen közelről láthatták, érezhették a mérkőzés minden rezdülését, feszültségét nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyszer belőlük is sikeres játékos válhasson, de az biztos, ezt az élményt sosem fogják elfelejteni!

Köszönjük a srácok segítségét, akik nagyban hozzájárultak a sikerhez és természetesen a jövőben is számítunk Rátok!

Hajrá Lilák!