Ismét remek évet zártak az akadémista focisták

December első hétvégéjén befejeződtek az idei naptári évre az utánpótlás bajnokságok. A munka azonban nem áll meg a Békéscsaba Labdarúgó Akadémián, hiszen az edzések folytatódnak és csak az ünnepekre kapnak pihenőt a játékosok, hogy aztán január elején újult erővel tudják megkezdeni a felkészülést.

Békéscsaba 1912 Előre SE – U16

Több korosztályban is remekbe szabott teljesítménnyel rukkoltak elő a Lilák, ami mindenképpen fontos a megfelelő utánpótlás biztosítása, valamint az előrelépés szempontjából. Az akadémia kiemelt célja, hogy csapataink egyre erősebb bajnokságokban tudják megmérettetni magukat, hiszen ez az egyetlen lehetőség arra, hogy olyan ellenfelekkel találkozzunk, amelyek megfelelő kihívást, ezáltal fejlődési lehetőséget biztosíthassanak labdarúgóink számára.

A jelenlegi rendszerben még táblázat nélkül, gyakorlatilag kísérleti bajnokságban működő U12-13 korosztályokban szerencsére egyre nagyobb lelkesedéssel és létszámban tudnak csapataink részt venni. Ezekben a korcsoportokban természetesen az a cél, hogy a már megszerzett alapokat megfelelő szakmai felügyelet és képzés mellett sikerüljön fejleszteni.

A tizennégy év alattiak korosztályában már vezetnek tabellát, amelyen a Békéscsaba 1912 Előre SE jelen pillanatban az ötödik helyezést foglalja el. Bár a bajnoki táblázat nem fest valós képet, hiszen néhány résztvevő nem tudta az összes mérkőzés lejátszani, ettől függetlenül továbbra is igen szoros a mezőny. Az eddig megszerzett 6 győzelem, 3 győzelem és 4 vereség minden esetre jó előjelként szolgálhat a következő időszakra nézve.

Az MLSZ Regionális U15 Kiemelt csoportját szinte hibátlan mérleggel, 12 győzelem és egy döntetlen mellett, 37 bajnoki pont birtokában a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia csapata vezeti. Ebben a korosztályban talán az egyetlen vetélytársnak a Gloriett SE számít és mivel idegenben 1-1 arányú döntetlent ért el csapatunk, így a tavaszi visszavágón jó eséllyel el is dönthetjük a bajnokság sorsát. Balog Zsolt neveltjei tehát jó úton járnak, hogy a 2022/23-as szezonban már egy sokkal erősebb U16-os mezőnyben szerepelhessenek. Ehhez viszont a megfelelő téli felkészülés mellett, továbbra is hibátlan teljesítményre és koncentrált játékra lesz szükség. A versenykiírás alapján a 2021/22. évi Regionális férfi ifjúsági U15 korosztályú bajnokságok Kiemelt csoportjainak csak a legjobb csapata jut fel a 2022/23. évi Országos férfi ifjúsági U16 korosztályú bajnokság Alap csoportjába.

Egy korosztállyal feljebb (U16) sikerült a legjobb eredményt elérni, hiszen a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia csapata a 12 résztvevős MLSZ Országos U16 Alap csoportjának bronzérmes pozíciójában végzett az ősszel. A tizenegy forduló alatt gyűjtött 6 győzelem, 4 döntetlen és mindössze egyetlen vereség annyit jelent, hogy a kialakult sorrend alapján a csapat feljutott a 3 x 8 csapatos középső csoportba, ahonnan tavasszal lehetőség lesz a legmagasabb osztályba kerülni (az első négy csapat jut fel). Az elmúlt éveket is figyelembe véve, ez az első csapatunk, amelyiknek sikerült a középső 8 csapatba kerülni. Nagyon szép eredmény, gratulálunk!

A hasonló korosztályú (U16) leányok egyelőre az építkezés fázisában, az út elején járnak. Abszolút pozitív hír velük kapcsolatban, hogy intenzív kampányunknak köszönhetően egyre több a jelentkező és csapatunk létszáma is bővülni látszik, amely mindenképpen jó előjel lehet a folytatáshoz.

Az U17-es, MLSZ Országos Alap csoportban szereplő együttesünk produkciójára sem lehet panaszunk, hiszen a rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben lejátszott 11 mérkőzés után, 7 győzelem, 4 vereséggel az 5. helyen végeztek, mindössze egyetlen győzelem hiányzott az első négy hely, vagyis a feljutás megszerzéséhez. A csoport erősségét jelzi, hogy több nagy múltú klub korosztályos csapatait sikerült magunk mögé utasítani (pl. ZTE, Nyíregyháza, Kaposvár, Kecskemét).

Az U19-es csapatunk a felnőtt futball egyik előszobája és itt már igen komoly ellenfelekre, ezáltal mérkőzésekre lehetett számítani. A csapat végig harcban állt a feljutásért (azaz az első négy hely megszerzéséért), kevés hiányzott hozzá. Végül a csapat a középmezőnyben végzett, úgy hogy ebből a csapatból folyamatosan játszanak feljebb az NB3, sőt, az NB2-es keretben egyaránt. Azaz az Akadémia fő célját maradéktalanul teljesítette, hiszen az eredményes játék mellett folyamatosan biztosította a játékosok felfelé áramlását is.

Végül, de nem utolsósorban a hölgyek U19-es mezőnyében is örvendetes módon, a korábbi évekhez képest jelentős az előrelépés. Mind a játékosok létszámában, mind az elért eredményekben folyamatos a fejlődés, csak így tovább!

Boldog Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Évet kívánunk minden játékosunknak, szülőnek, szimpatizánsunknak és munkatársunknak egyaránt, valamint ami a legfontosabb, jó egészséget!