MYSS, avagy My Soccer System

Ezzel a címmel tartott 2019. október 9-én (szerdán) érdekfeszítő és igen hasznos előadást Kólya Zoltán a Békéscsaba 1912 Előre utánpótlásában dolgozó edzői részére.

A rendszer egy újabb 21. századi eszköz lehet a modern labdarúgásban, melyek nélkül a munka a mai világban szinte már elképzelhetetlen. Az elemzések szerves részét képezik a felkészülésnek, ami egyrészt az ellenfelek feltérképezésében segít, melyben a taktikai elemek mellett, a labdakihozatal, a rögzített helyzetek, de az egyes játékosok adatai is beletartoznak. De nagyon jó kontrollt jelent a csapat játékosai számára, nagy segítség lehet az esetleges hibák feltérképezésében, javításában is. Lehetőség van taktikai animáció létrehozására, de főként az edzésgyakorlatok készítésében ad nagy segítséget.

A klubok többsége már használ elemzést, így természetesen a Békéscsaba 1912 Előre is, de szeretnénk ebben még előrébb lépni, ezért is volt hasznos a találkozó, mert működés közben is megtapasztalhattuk ezt az innovatív rendszert. Ami még nagyon fontos, hogy ez a rendszer teljesen magyar találmány, és Kólya Zoltán munkatársaival együtt igen sokrétű programot dolgoztak ki. Természetesen Békéscsabán is szeretnénk mindenféle tanulási lehetőséget megragadni, hiszen a megfelelő utánpótlás-nevelésben ezek a dolgok már nélkülözhetetlenek. Az előadáson szó volt még a videóelemzők munkájáról, ennek összehangolásáról a csapatedzők feladataival. Az objektív elemzési és kiválasztási rendszer, ezáltal az adatok megfelelő feldolgozása, értelmezése lehetősége nyújt arra, hogy még tisztább képet kaphassunk a fiatal játékosok állapotáról. Folyamatosan dolgozunk ezen, ami igen komoly feladatot jelent. Ehhez nyújthat hatalmas segítséget a My Soccer System, melynek segítségével számadatokkal is alátámaszthatók a labdarúgók teljesítménye, ami megkönnyítheti a szakmai stáb munkáját.

Köszönjük az érdekfeszítő és tanulságos előadást!