UEFA Elite Youth A

Az MLSZ Edzőképző Központ által megrendezésre kerülő UEFA ELITE YOUTH licences edzőképző tanfolyamok célja, hogy naprakész és modern ismeretanyaghoz juttassa az élvonalbeli utánpótlás labdarúgás területén tevékenykedő edzőket.

A tanfolyam során a hallgatók elsajátítják az elit képzésben résztvevő játékosokkal és az utánpótlás akadémiák, képző műhelyek vezetésével kapcsolatos, valamint a professzionális labdarúgás ez irányban megkövetelt különböző feladataival összefüggő sportszakmai felkészítési, szervezési, egészség biztosítási, módszertani és tehetséggondozási alapismereteket. Vezetéstudományi, kommunikációs és management elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt. Jártasságot szereznek az élvonalbeli utánpótlás játékosok teljesítményének tervezésével és nyomon követésével kapcsolatos dokumentációk elkészítésében. Megismerik és felhasználói szinten alkalmazzák az új vizsgálati, tesztelési eljárásokat, valamint a munkavégzéshez elengedhetetlen multimédiás és számítógépes eszközöket és lehetőségeket.

A tanfolyam végére szükséges ismeretekkel rendelkeznek élvonalbeli csapatok utánpótlás játékosainak kiválasztásához és az egyéni fejlesztésük lehetőségéhez, utánpótlás programok, tervek, szakmai koncepció és stáb kialakításhoz, felkészítés és teljesítmény fokozás eléréséhez, valamint az eredményes szerepléshez megkívánt technikai,taktikai és kondicionális elméleti és gyakorlati ismeretek hatékony felhasználásához és alkalmazásához. Megtanulják a kimagasló tehetségű játékosok életviteléhez és sportági képzéséhez szükséges más területek összekapcsolásának és irányításának lehetőségeit, ezekkel összefüggő konfliktusok és problémák eredményes kezelésének módozatait. A tanfolyam során tanulmányi látogatásokat tesznek és feldolgozzák európai és hazai professzionális akadémiáinak működését, felkészítési rendszerét, valamint szaknyelvi képzéssel képessé válnak hivatásuk gyakorlására idegen nyelvi környezetben is.

A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia számára is igen fontos, hogy edzői a lehető legjobb képzéseket kapják, hogy ezáltal megfelelőképpen felkészülve, minőségi tréningeket tudjanak akadémistáink számára biztosítani. A képzésen résztvevő kollégák négy szakdolgozatban, valamint vizsgán is számot adnak megszerzett tudásukról, hogy az utánpótlásban a legmagasabb szintű licenccel rendelkezhessenek.

Az Elite Youth A-licences tanfolyam egyik igen fontos állomása a gyakorlati képzés. Láza Jánost – U19-es csapatunk vezetőedzőjét kérdeztük ezzel kapcsolatban, aki 3-3 napot töltött a TSC Backa Topola, illetve a Puskás Akadémia FC főhadiszállásán

– Az Elite Youth A tanfolyam az utánpótlás profi-ligák vezetéséhez szükséges, mely Sisa Tibor vezetésével zajlik – így nyugodtan nevezhetjük utánpótlás pro-licencnek. A képzés programjában szerepel egy-egy nemzetközi és hazai akadémia meglátogatása, így jutottam el Topolyára (Szerbia) és Felcsútra is. A választásnál lényeges volt nyilván a távolság is, de főképp az akadémia minősítése, infrastruktúrája és híre élvezett prioritást. Tudni kell, hogy a TSC Backa Topola akadémiájáról nemzetközi szintű játékosok is indultak (pl. Zigic, Tadic). Mindkét helyen abszolút pozitív benyomások értek, barátsággal és bizalommal fogadtak. A kétszer három nap folyamán gyakorlatilag végig teljes értékű edzőként, a szakmai stábokkal dolgozhattam együtt, így teljes betekintést nyertem az ott folyó munkába. A látogatásom elsődleges célja a klub-filozófiák és a célok feltérképezése volt, hiszen ezekben a témákban komplett szakdolgozat beadása szükséges a licenc megszerzéséhez. Mivel a Békéscsaba Labdarúgó Akadémián az U19-es csapatot vezetem, így a két szakmai út folyamán is ennek a korosztálynak a képzését tekintettem meg, kiegészítve a harmadosztályú csapatokkal. Érdekes volt látni a teljesen professzionális, szakmailag felépített akadémiai képzéseket, melyeket csakis nemzetközi jelzővel illethetünk. Mivel a Puskás Akadémia fiókcsapata a Csákvár, így lehetőségem volt fél napot náluk is eltölteni, akik pont a Budafok ellen készültek. Részt vehettem az edzésen, a taktikai értekezleten, teljes értékű stábtagként kezeltek. Köszönöm szépen mindkét, illetve mindhárom klubnak, valamint a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia vezetőségének ezt a nagyszerű lehetőséget!

Hajrá Lilák!