Negyedik alkalommal értékelték a Békéscsaba Labdarúgó Akadémiát

Az MLSZ elnöksége 2013-ban kötött szerződést a Double Pass belga tanácsadó céggel a hazai utánpótlás-nevelési műhelyek átvilágítására és fejlesztésére. Az auditot végző szervezet a labdarúgó utánpótlás-nevelésre szakosodott szakértő intézet, amely számos élenjáró európai szövetségnél és klubnál rendelkezik referenciákkal.

A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia és vele együtt a Békéscsaba UFC immár negyedik alkalommal vett részt az értékelési eljárásban. Az átvilágításnak fontos céljai vannak, hiszen csak ilyen módon lehet teljes és valós képet kapni a magyarországi „B” szintre áhítozó akadémiákról, utánpótlás-központokról.

A felmérés igen széleskörű és talán az eddigiek közül a legalaposabb volt, hiszen a nemzetközi cég teljesen új mérési módszereket és ellenőrzési pontokat is alkalmazott, a már eddig megszokott vizsgálati formák mellett. A végeredmény igen sok pozitívumot mutatott és rávilágított azokra a területekre is, melyeket fontos lenne továbbfejleszteni a jövőben, hogy még tökéletesebben tudjon aspirálni az akadémia.

A legmarkánsabb megállapítás a nemzetközi benchmarkhoz való viszonyítás volt. Ez azt jelenti, ha az FC Barcelona, Manchester United vagy éppen a Dinamo Zagreb akadémiáját tekintjük közel tökéletesnek, azaz száz százalék közelinek, akkor ehhez képest a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia 65 százalékra teljesített. Ismerve a klubok között lévő anyagi és sportszakmai lehetőségek különbségeit, ez kimondottan hízelgő eredménynek számít. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia bekerült az MLSZ által „B” szintre minősített utánpótlás-nevelő műhelyek közé – tehát tizenöt éves korig profi utánpótlás-műhelynek számít Magyarországon. Természetesen szó sincs arról, hogy Békéscsabán feladnák az idősebb korosztályok fejlesztését, hiszen a felnőtt csapatok tehetségekkel való kiszolgálása továbbra is az akadémia egyik alapvető feladata.

A Double Pass megállapításai szerint kiemelkedő minősítést az alábbi területek kaptak: produktivitás – fiatalok beépítése a profi futballba, futball filozófia, stratégia – elképzelések a jövőbeli fejlesztésekről, csapatfejlesztés, emberi erőforrás menedzsment, egészségügyi- és teljesítmény menedzsment. Javasolt fejlesztései területek: szervezeti struktúra, egyéni fejlesztések, oktatási-, szociális- és jóléti területek, toborzás.

Mindent összefoglalva, az idén már igen komoly átalakulás várható a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia működésében és ebben a folyamatban komolyan számítanak a felnőtt csapatok szoros együttműködésére is.

Hajrá Lilák! Együtt erősebbek vagyunk!