III. Bozsik Kupa – Nyíregyháza – Értékelés

 

Mérkőzés: Békéscsaba 1912 Előre SE – Kecskemét Eredmény 2-2
Mérkőzés: Békéscsaba 1912 Előre SE – Szolnok Eredmény 1-4
Mérkőzés: Békéscsaba 1912 Előre SE – Nyíregyháza Eredmény 2-3
Mérkőzés: Békéscsaba 1912 Előre SE – Debrecen Eredmény 0-4
Mérkőzés: Békéscsaba 1912 Előre SE – Diósgyőr Eredmény 0-7
Bajnokság:   Bozsik „A” torna Jók: Hunyadi, Jastyúr, Stumpf Góllövők: Stumpf (3), Mezőfi, Hunyadi
Korosztály: U10
Időpont: 2018. szeptember 23.
Helyszín: Nyíregyháza
Edző: Horváth Tamás
Edzői értékelés:

Az első mérkőzésen nagyon jó felfogásban kezdtünk. Jók voltak a labdakihozatalok és jók voltak a labdaszerzések az ellenfél térfelén. Utána egy kicsit visszaestünk, de jól kezdtük a tornát.

A következő mérkőzésen nem tudtunk mit kezdeni az ellenfél agresszív letámadásával, akik már a saját kapunk előtt pressingelt minket. Helyzetünk is alig volt.

A Nyíregyháza ellen több lehetőségünk volt, de a gyors támadóikkal nem tudtunk mit kezdeni. 2v1 elleni játék után szép gólt lőttünk.

A Debrecen ellen végig az ellenfél dominált. Több olyan gólt kaptunk, hogy nem álltunk közel a támadókhoz és fent védekeztünk, így egy mélységi átadással könnyen átjátszottak minket.

A Diósgyőr ellen már 4 perc után 4 gólt kaptunk. Teljesen szétestünk és a gyors és fizikális támadók könnyen helyzetbe kerültek és jól értékesítették azt.

Összességében egy viszonylag jó kezdés után csalódást keltő folytatást láttam. Több szép labdakihozatalt láttam, viszont védekezésben nagyon távolt álltunk az ellenféltől. Két játékos kivételével a védőmunkán még nagyon sok javítani való van. Támadásban jobban szét kellene húzni a pályát, a szélsőknek a vonalról indulnia.

Elismerő oklevélben Stumpf Balázs részesült. 

Horváth Tamás 

U14 – Békéscsaba 1912 Előre SE – Kaposvár 0:1 (0-0)

Szarvas András edző sajnálattal nyilatkozott, miszerint vélemény szerint is gyengén játszott a csapat. Mindemellett kiemelte, elszántságukért talán egy pontot megérdemeltek volna. A Kaposvár erős volt és jól szervezett, ami gondolkodásra és újraszervezésre késztette az U14-es csapatot. Szarvas András szerint ezután a mérkőzés után, több dolgot is át kell beszélnie csapatával. Véleménye szerint meg kell taláni annak a módját, hogyan ösztönözze a játékosokat és találják meg, valamint dolgozzák ki saját játékstílusukat a jövőbeni sikerek elérésének érdekében. 

U12 Békéscsaba 1912 SE – Szeged-Grosics Akadémia 1-2(1-1)

A Békéscsabai Labdarúgó Akadémia U12-es korosztálya csapott össze a Szeged-Grosics Akadémia növendékeivel. Remek ellenfél ellen játszottak a forduló és talán az ősz rangadóját. A mérkőzés elején látszott, hogy az ellenfél az eddigi legszervezettebb, és legjobb játékerőt képviseli majd. Ez is igazolta azt, hogy nem hiába volt a második a tabellán a Grosics Akadémia, mivel eddig pontot sem vesztettek. Egy szép akció végén a Békéscsaba megszerezte a vezetést, de sajnos ellenfél gyorsan tudott rá válaszolni. Majd 3 perccel a félidő előtt emberhátrányba került csapatunk egy balszerencsés kiállítás miatt. Ezt követően mutatkozott meg a csapat igazi ereje. Több mint egy félidőn keresztül olyan szervezetten és koncentráltan védekeztünk, hogy ellenfelünknek nem volt lehetősége a gólszerzésre. Ami külön dicséret, hogy nem csak az egy pontot akartuk hazavinni, hanem az ellentámadásainkban benne volt a győzelem lehetősége is, amit egy gyönyörű akció végén sikerült is megszerezni. Balog Zsolt edző kiemelte, hogy szeretne gratulálni minden egyes játékosának a hozzáállásához és az akaratához. Véleménye szerint, ezt az eredményt nagybetűs CSAPATKÉNT érték el.

U16 – Kecskeméti Labdarúgó Akadémia – Békéscsaba Labdarúgó Akadémiai 6:2 (2:1)

Az első félidő hazai mezőnyfölényt hozott, amit idővel kecskeméti vezetés váltott fel.
A második játékrész kiegyenlített volt, mégis a hazaiak jöttek ki sokkal jobban belőle.
Láza János edző szerint, további fejlesztésre szorul még a csapat tagjai között a megfelelő hozzáállás és a mérközések érettebben való kezelése.  

Jánossy Béla edzőként meghaladta a korát

A Békés megyei hírlap 2016-ban indította el a viharsarki sportértéktár megőrzése érdekében azt a sorozatot, melyben Békés megyei sportolók életét és pályafutását mutatja be. Szigeti Csaba cikkjéből, a “Csabai Mágusként” elhíresült Jánossy Bélát ismerhettük meg. 

Jánossy Béla 1898-ban, Endrődön született, Rákóczi-kuruc és szlovák betyár felmenőktől. Fiatalon Budapestre került, ahol műszaki rajzolással kereste a kenyerét, de mindemellett a Nemzeti SC edzéseit is nagy örömmel látogatta. 1920 tavaszán, egy pesti alkalmi futballistákból álló csapathoz csatlakozott, akikkel júniusban Békéscsabára látogattak, majd meg is mérkőztek az Előre MTE csapatával. Az akkor 23 éves fiatalember, kiemelkedett játékintelligenciájával csapatából, amire az akkori lila-fehér vezetőség is felfigyelt és a mérkőzés után meg is környékezték Jánossyt, aki rövid gondolkozás után igent is mondott. Sikeresen le is igazolták játékosuknak, de valójában ő már az első pillanattól fogva edző volt.

Kiváló pedagógiai és diplomáciai érzékekkel rendelkezett, játékosai tűzbe mentek érte, a drukkerek pedig imádták őt. A felkészítsek során egyaránt tartotta fontosnak a technikai, taktikai, erőnléti és elméleti képzést. Békéscsabán télen teremben edzette játékosait, ahol időközönként focitornákat is rendezett.  Mérkőzései előtt rendszeresek voltak, a ma már jól ismert “mérkőzési összetartások”. Tervei között szerepelt, hogy sportkollégiumot hoz létre, a tehetséges gyerekek képzésére. Tanítványai tiszteletük kifejezéseképpen, már fiatalon “Béla bácsinak” nevezeték Jánossyt, akit 1922-ben profivá nyilvánítottak. Csapatával három érmet is nyert (aranyat, ezüstöt és bronzot), valamint ő volt az első olyan edző, aki úgy lett bajnok, hogy előtte egyetlen élvonalbeli mérkőzésen sem futballozott. 1937 őszén a Venus Bucuresti kispadját foglalta el. Itt három évet is dolgozott, valamint két bajnoki címet is ünnepelhetett. A második világháborúban megszervezte a sportolók elleneállási csoportját, ami az egyik legjelentősebb szervezetté nőtte ki magát. A háborút kövtően újból edzőként tevékenykedett, 1945 után egy ideig vállalt a Magyar Ifjúsági válogatott kapitányi tisztjét is. 1974-ben az élvonalba feljutás idejében, amikor a csabai futball addigi “leghangosabb” sikere küszöbén állt, Jánossy Béla április 26-án, 76 esztendős korában elhunyt. A futballvarázsló Mágus vidéki, futballmúlt nélküli edzőként soha addig nem látott magaslatokig jutott. 

Töltse ki kvíz játékunkat! A játék határideje: 2018. szeptember 30. A helyesen válaszolók között 1db ADIDAS mezt sorsolunk ki!