Jánossy Béla edzőként meghaladta a korát

A Békés megyei hírlap 2016-ban indította el a viharsarki sportértéktár megőrzése érdekében azt a sorozatot, melyben Békés megyei sportolók életét és pályafutását mutatja be. Szigeti Csaba cikkjéből, a “Csabai Mágusként” elhíresült Jánossy Bélát ismerhettük meg. 

Jánossy Béla 1898-ban, Endrődön született, Rákóczi-kuruc és szlovák betyár felmenőktől. Fiatalon Budapestre került, ahol műszaki rajzolással kereste a kenyerét, de mindemellett a Nemzeti SC edzéseit is nagy örömmel látogatta. 1920 tavaszán, egy pesti alkalmi futballistákból álló csapathoz csatlakozott, akikkel júniusban Békéscsabára látogattak, majd meg is mérkőztek az Előre MTE csapatával. Az akkor 23 éves fiatalember, kiemelkedett játékintelligenciájával csapatából, amire az akkori lila-fehér vezetőség is felfigyelt és a mérkőzés után meg is környékezték Jánossyt, aki rövid gondolkozás után igent is mondott. Sikeresen le is igazolták játékosuknak, de valójában ő már az első pillanattól fogva edző volt.

Kiváló pedagógiai és diplomáciai érzékekkel rendelkezett, játékosai tűzbe mentek érte, a drukkerek pedig imádták őt. A felkészítsek során egyaránt tartotta fontosnak a technikai, taktikai, erőnléti és elméleti képzést. Békéscsabán télen teremben edzette játékosait, ahol időközönként focitornákat is rendezett.  Mérkőzései előtt rendszeresek voltak, a ma már jól ismert “mérkőzési összetartások”. Tervei között szerepelt, hogy sportkollégiumot hoz létre, a tehetséges gyerekek képzésére. Tanítványai tiszteletük kifejezéseképpen, már fiatalon “Béla bácsinak” nevezeték Jánossyt, akit 1922-ben profivá nyilvánítottak. Csapatával három érmet is nyert (aranyat, ezüstöt és bronzot), valamint ő volt az első olyan edző, aki úgy lett bajnok, hogy előtte egyetlen élvonalbeli mérkőzésen sem futballozott. 1937 őszén a Venus Bucuresti kispadját foglalta el. Itt három évet is dolgozott, valamint két bajnoki címet is ünnepelhetett. A második világháborúban megszervezte a sportolók elleneállási csoportját, ami az egyik legjelentősebb szervezetté nőtte ki magát. A háborút kövtően újból edzőként tevékenykedett, 1945 után egy ideig vállalt a Magyar Ifjúsági válogatott kapitányi tisztjét is. 1974-ben az élvonalba feljutás idejében, amikor a csabai futball addigi “leghangosabb” sikere küszöbén állt, Jánossy Béla április 26-án, 76 esztendős korában elhunyt. A futballvarázsló Mágus vidéki, futballmúlt nélküli edzőként soha addig nem látott magaslatokig jutott. 

Töltse ki kvíz játékunkat! A játék határideje: 2018. szeptember 30. A helyesen válaszolók között 1db ADIDAS mezt sorsolunk ki!  

 

 

Aktualitások a 7.Tv Utánpótlás-lesen műsorában

Nyár közepén ismét munkához láttak és elkezdték felkészülésüket az akadémia utánpótlás csapatai. A tavalyi, érmekben gazdag szezon után a vezetőség idén is a dobogós helyezéseket tűzte ki célul. Öt budapesti és 16 vidéki helyszínen tárultak ki a labdarúgóklubok kapui szeptember 7-én! A Futball Éjszakája elnevezésű kezdeményezést idén rendezték meg először. A következő percekben megmutatjuk, hogy mi történt a békéscsabai állomáson. Nyáron több utánpótlás korú játékos is profi szerződést kapott az Előre felnőtt csapatánál. Mai adásunkban a 17 éves Váradi Ádámmal beszélgetünk, aki egyike az akadémiáról érkező tehetségeknek. Augusztus végén játszotta a 2018/19-es szezon első mérkőzését a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia U19-es csapata, a Kórház utcai műfüves pályán. A lila fehérek a Vasas Kubala Akadémiát fogadták, a fővárosiak 1-0-s sikerükkel hazavitték a három pontot.

 

Épülő stadion és játékfelhívás

Ebben a videóban bemutatjuk röviden a folyamatosan épülő Kórház utcai stadionunk jelenlegi állapotát, valamint egy játékra invitálunk minden akadémistát és érdeklődőt.

Köszönjük, hogy velünk voltatok!

Az idei évben első alkalommal, szeptember 7-én rendezték meg “A Futball Éjszakája” rendezvényt, amely során az ország 24 nagyvárosában nyíltak meg a stadionok és a labdarúgó központok. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Békéscsaba 1912 Előre, valamint a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia is.

Idén első alkalommal rendezték meg a Futball Éjszakája rendezvényt, közel 800 fő látogatóval

Az idei évben első alkalommal, szeptember 7-én rendezték meg “A Futball Éjszakája” rendezvényt, amely során az ország 24 nagyvárosában nyíltak meg a stadionok és a labdarúgó központok. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Békéscsaba 1912 Előre, valamint a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia is. 

             

Az országos rendezvény célja az volt, hogy résztvevők a szórakozás és kikapcsolódás mellett, betekintést nyerjenek a klubok életébe. Az érdeklődők bejárhatták az akadémia épületét, ahol átfogó képet kaptak arról, milyen munkálatok zajlanak a háttérben egy-egy mérkőzést megelőzően. Az est folyamán célbarúgás, 11-es rúgó verseny, teqball bajnokság, valamint az akkreditált csapatok bajonksága és a kispályás focitorna is szerepelt a programok között. Az eseményre ellátogatók számára a futballhoz kapcsolódó programok mellett, közös sütés-főzésre, valamint a kisgyermekes családok részére arcfestésre is lehetőség nyílt. 

 

A Békéscsabán megrendezett Futball Éjszakája program közel 800 fő résztvevővel, ünnepélyes díjátadóval zárult.